Forum młodzieżowe Polskiego Związku Szachowego Strona Główna Forum młodzieżowe Polskiego Związku Szachowego


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nieprawidłowe posunięcie w szachach szybkich
Autor Wiadomość
Kazimierz 

Wiek: 61
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-13, 21:30   Nieprawidłowe posunięcie w szachach szybkich

W ostatnim czasie byłem świadkiem dwóch dziwnych sytuacji:
- grający czarnymi, czarną wieżą "pobił" czarną wieżę i nacisnął zegar, następnie jego przeciwnik "za darmo" pobił, będącą teraz bez obrony, wieżę. Grający czarnymi, po kilku posunięciach mocno się zdziwił: "Co się stało z moimi wieżami?"
- grający czarnymi pobił piona dając jednocześnie szacha. Biały tego nie zauważył. zaszachował hetmanem, stawiając go pod bicie, automatycznie nacisnął zegar, zauważył podstawkę i poddał partię.

W tych przypadkach nie było problemu, ale co zrobić, gdy zawodnik wykona tego typu absurdalne posunięcie (np. bicie własnej figury), machinalnie naciśnie zegar i... zauważy swój błąd. Czy może reklamować, skoro nie jest na posunięciu, a przeciwnik nie zamierza zgłosić nieprawidłowego ruchu, bo mu się on opłaca? Czy nie reklamowanie przez przeciwnika nieprawidłowego posunięcia nie jest wbrew zasadom fair play?

Kazimierz Łaszewski
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12