Forum młodzieżowe Polskiego Związku Szachowego Strona Główna Forum młodzieżowe Polskiego Związku Szachowego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Komunikaty i regulaminy MPJ, makroeregionów itp.
Autor Wiadomość
acidity 
KSz Gryf Szczecin

Wysłany: 2008-05-28, 14:44   Komunikaty i regulaminy MPJ, makroeregionów itp.

Mam taką ogólną uwagę dotyczącą organizacji wszystkich imprez mistrzowskich i półfinałów - czy PZSzach zacznie w końcu wymagać i egzekwować od organizatorów którym zleca organizację zawodów podawania konkretnych komunikatów (w szczególności terminów) z wielomiesięcznym wyprzedzeniem? Ta sama uwaga tyczy się związku i publikowanych wytycznych oraz regulaminów.
Są to informacje niezbędne, aby uzyskać np. dotacje na w/w zawody. Z tego powodu rok w rok, zawodnicy naszego klubu nie mają szans na wsparcie i jeździmy za własne pieniądze i tak samo będzie w roku przyszłym. Ja nie wiem, jak to wygląda w innych miastach, ale u nas na szkolenia i udział we współzawodnictwie konkursy ogłaszane są w lutym, a na podpisanie umowy i pieniądze musimy oczekiwać do końca kwietnia, a nawet maja (faktur z wcześniejszą datą nam nie rozliczą - jedynie w przypadku faktury z odroczonym terminem płatności do tego właśnie czasu, ale kto nam taką wystawi?). Inny sposób, to złożenie wniosku na ogłoszenie konkursu z inicjatywy własnej, trzeba to jednak zrobić z wielomiesięcznym wyprzedzeniem (wrzesień, najdalej październik), aby wyrobić się w czasie. Do tego potrzebne są jednak konkretne informacje które będą wiarygodne dla urzędnika który ocenia ofertę. Jak zrobić jakikolwiek preliminarz skoro nie wiem ile dni potrwają zawody, kiedy i gdzie się odbędą, ile będzie kosztować osobodzień?
Jak się ma znajomości w urzędzie, to jak by nie napisać, to będzie dobrze, ale jak tych znajomości nie ma i przez lokalnych urzędników szachy traktowane są jak piąte koło u wozu, to taki projekt musi paść w przedbiegach - to wręcz śmieszne - chcą pieniędzy na imprezę, która nie wiadomo kiedy się odbędzie, nie wiadomo gdzie sie odbędzie, nie wiadomo ile będzie kosztowała, i w końcu nie wiadomo czy się w ogóle się odbędzie...

Przecież przy składaniu ofert od organizatorów na pewno wymagacie tych informacji, czemu więc organizator nie ma obowiązku publikacji komunikatu z wyprzedzeniem?

DD 

Wysłany: 2008-05-29, 15:56   

Zgadzam się z tą uwagą, ale oprócz terminów może ktoś dokładnie sprawdzałby ceny i stan ośrodków w krórym mają byc zakwaterowani zawodnicy i opiekunowie. Organizator rząda np: 65 zł osobodzień w ośrodku w którym ten sam osrodek proponuje 50 zł w cenniku za ten sam pokój . Stan pokoi w nie których ośrodkach nie spełnia wogóle jakich kolwiek standardów , czy ktoś z PZSzach to sprawdza?, a cena to z kosmosu wzięta. Sla gry ,to pomieszczenie w którym grają młodzi ludzie, a niektórzy sądzą że to pijalnia , scisk ,tłok ,brak możliwości przejścia obok stolików.Przy składaniu ofert od organizatorów muszą byc wymagane jakieś standardy. :-(

wiesiek 

Wysłany: 2008-09-25, 20:55   

[quote="DD"]Organizator żąda np: 65 zł osobodzień w ośrodku w którym ten sam osrodek proponuje 50 zł w cenniku za ten sam pokój . [/quote]
Wydaje mi się, że warto publicznie piętnować takich organizatorów. To forum jest chyba dobrym na to miejscem.

Piotr Kaczorowski 
Idealista

Wysłany: 2008-09-25, 22:01   

wiesiek napisał/a:
DD napisał/a:
Organizator żąda np: 65 zł osobodzień w ośrodku w którym ten sam osrodek proponuje 50 zł w cenniku za ten sam pokój .

Wydaje mi się, że warto publicznie piętnować takich organizatorów. To forum jest chyba dobrym na to miejscem.

Nawet, jak taki numer wykręcił w tym miesiącu jeden z moderatorów? ;-)

Organizator ma oczywiste prawo zarobić na turnieju, jednakże nie na podnoszeniu ceny pobytu. Gdy robi się turniej w martwym sezonie, można wynegocjować upusty, które mogą być przeznaczone na nagrody lub dochód organizatora.

Nie ma sensu wybierać najtańszych ofert, ponieważ turniej musi mieć pewien minimalny (co nie znaczy, że niski) standard. Cena pobytu musi być "dobra". I co ważniejsze, wszystkim uczestnikom należy zapewnić równie dobre warunki.

eszach

Wysłany: 2009-08-12, 09:57   

Zapraszam wszystkich na eszach.pl

gregpiotr 
Gregpiotr

Wysłany: 2010-02-18, 21:22   

Mam pytanie odnosnie zbliżających się MPJ do lat 10 i 12. REgulamin tych zawodów na ten rok sporządzony przez PZ Szachowy na stronie
http://pzszach.org.pl/ind...idm2=176&id=508
pkt 8.2mówi, że opłatę należy wpłacić do 14 dni przed Turniejem. Tymczasem organizator w odpowiedzi na mojego maila napisał, że do 20 lutego.sam zapis w komunikacie organizacyjnym (a więc Organizatora), podaje datę 20 lutego jako datę zgłoszenia, potem jest dopiero mowa o płatności
http://pzszach.org.pl/ind...idm3=280&id=495
pkt5.
Kto ma rację? Czy ktoś może zna prawdę?
Pozdrawiam

WinD

Wysłany: 2010-02-20, 14:19   

Ja natomiast chciałbym zapytać, gdzie można znaleźć listę finalistów MPJ i PPJ. Poniższy link jest nieaktualny:
LISTA FINALISTÓW MPJ 2010

WinD

walter

Wysłany: 2010-03-15, 20:29   

Chciałem zapytać o następującą rzecz: Czy to prawda, iż podczas MPJ do lat 10, 12 część uczestników będzie miała "spacerkiem" na salę gry ok. 1,5 km (z ośrodka Beskidy)?

walter

Wysłany: 2010-03-16, 08:37   

Witam po raz drugi. Mam już potwierdzoną wiadomość od p. Marka Bitmana: organizator na dzień dzisiejszy nie zapewnia transportu uczestnikom, którzy będą zakwaterowani w ośrodku Beskidy. Dojście (dojazd) na własną rękę uczestników. Odległość między ośrodkiem Beskidy a ośrodkami Halny i Turnie (gdzie maja być przeprowadzone rozgrywki) w internecie odległość wskazywana jest od 3,4 do 3,7 km (wcześniej pisałem o "spacerze" 1,5 km). Co na to uczestnicy zakwaterowani oraz Ci, którzy decydowali o wyborze oferty?
Ryszard Żądło

mrozik

Wysłany: 2010-03-16, 11:37   

Przyznam, że ten turniej coraz mniej mi się podoba.
Trudno szukać informacji o miejscu zakwaterowania, informacja o sali gry jest również w takim miejscu aby trudno było ją znaleźć.
Czy tak trudno podać do wiadomości publicznej podstawowe informacje?
Rozdzielenie sali gry dla 10 i 12 latków wydaje się być kiepskim pomysłem, nie wiem czy organizator zdaje sobie sprawę z tego, że może to utrudnić sprawowanie opieki nad zawodnikami?

acidity 
KSz Gryf Szczecin

Wysłany: 2010-03-16, 13:12   

Pamiętam, gdy kiedyś MPJ 10-12 organizował w Kołobrzegu Andrzej Gościniak, to sale znajdowały się nie dalej niż 80 metrów od siebie, a i tak na wieczór od dziesiątków spacerów w tę i z powrotem nogi odmawiały posłuszeństwa (człowiek po prostu chciał pooglądać i emocjonować się rozgrywkami). Serdecznie współczuję ludziom, które będą musiały podążać ponad 3 km. Jedyne co można poradzić, to zabrać ze sobą rower...

Mimo wszystko uważam jednak, ze nie ma sensu biadolić, bo ceny są naprawdę niskie. Bardzo trudno jest znaleźć ośrodek wystarczająco tani i jednocześnie duży, aby pomieścić wszystkich uczestników.

mrozik

Wysłany: 2010-03-16, 13:35   

ja rozumiem kilkaset metrów, ale kilometry! Nie każdy jest zmotoryzowany!

abc 123
abc 123

Wysłany: 2010-03-18, 15:32   

Organizacj PP 10 w Wiśle to jedna wielka pomyłka. Jeszcze mistrzostwa nie rozpoczeły się, a już są problemy. Nie wiadomo gdzie kto jest zakwaterowany ( informacja po przyjeździe). Gdzies na pewno znajdzie sie miejsce. Okazuje się, że mail z potwierdzeniem rezerwacji w określonym ośrodku jest nie ważny, bo w miesiacu lutym nie były potwierdzane rezerwacje... To jest po prostu kpina. Może osoby zlecajace organizację PP 10 i MP 12 przyjrzą się temu w jaki sposób to jest robione i jak wiele negatywnych emocji temu towarzyszy, a Mistrzpstwa jeszcze się nie zaczęły. Po takim bałaganie przed rozpoczęciem Mistrzostw czegoż można będzie sie spodziewać na miejscu...

Lumbago 

Wysłany: 2010-03-19, 23:44   

Czy będzie transmisja internetowa z tych mistrzostw? Jeśli tak to gdzie będzie można ją zobaczyć?

pysio

Wysłany: 2010-03-20, 18:56   

Organizacja Mistrzostw Poslki do 10 lat i 12 to poprostu jedna wielka żenada. Komunikat - który nie zawierał istotnych informacji, wielki bałagan przy kwaterowaniu zawodników, bardzo nieprzyjemny kontakt. Oby owy Organizator nie dostał możliwości organizacji zadnych innych Zawodów- bo kompletnie nie wie jak sie do tego zabrac

Odpowiedz do tematu