|
Forum młodzieżowe Polskiego Związku Szachowego
|
|
casus Darek Świercz |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-09, 08:59
|
|
|
| doomin napisał/a: |
A Darek - W roku 2007 zwyciężył w mistrzostwach Unii Europejskiej juniorów do lat 14, rozegranych w Mureck, zdobył również w Šibeniku tytuł wicemistrza Europy w tej kategorii wiekowej, zatem miał prawo startu w MŚ, gdzie zresztą zdobył brąz.
| Cytat: | | 2.3 The players placed 1-3 in the previous World Youth Championships, and the respective Champions of the Continental Youth Championships, shall have the personal right to participate in the World Youth Championships of the corresponding age-category or a higher age-category if the stipulation of Art. 2.2 above is met. Such players shall also be classified as Official Players |
Dominik Kulaś |
Tu rozmijamy się ze znajomością języka angielskiego. Z tego, co ja zrozumiałem, wicemistrz kontynentu, także Europy, nie ma prawa udziału w MŚ na koszt organizatora. Mistrzostwa Unii Europejskiej nie są mistrzostwami kontynentu i nie dają żadnych uprawnień.
Konkluzja - Darek nie miał prawa startu w MŚ w Wietnamie na koszt organizatorów.
Proszę uprzejmie o wytłumaczenie mi - czy napisałeś domyślnie, iż Darek startował w Wietnamie na koszt Wietnamczyków?
.....................................................................................
Na koniec nachodzi mnie dziwna refleksja - cała trójka - Ola, Kamil, Darek - gra w jednym klubie. To przypadek? Pewnie tak. Trójka mistrzów Polski nie pojechała na MŚ do Wietnamu, gdzie gospodarze pokrywali koszty ich pobytu. |
_________________ Festina lente! |
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-09, 09:05
|
|
|
| Kpolok napisał/a: | Witam.
W tym miejscu powstaje pytanie.
Czy na MŚ pojedzie Darek Świercz czy aktualny Mistrz Polski do lat 16 Marcel Kanarek.
Kazimierz Polok |
W tym roku, obaj mają prawo bezpłatnego pobytu na MŚJ na koszt organizatora. Pozostają koszty transportu. |
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-10, 11:19
|
|
|
| Kpolok napisał/a: | Witam.
Widze ,że rozpętała się burza.
Moim zdaniem zapis, ze Mistrz Polski może wnioskować o nominację na Mistrzostwa Europy lub Świata wprowadza wiele niejasności i spekulacji.
Dawneij było jasne:
Mistrz Polski decydował gdzie chce jechać, a Wicemistrz jechał na turniej drugi. |
Tak, poprzedni zapis odbierał władzę decydentom, ale rok poprzedni dowodzi, iż nawet w trudnej sytuacji sobie radzili. |
|
|
|
 |
doomin

|
Wysłany: 2009-04-10, 13:31
|
|
|
| Piotr Kaczorowski napisał/a: | | Kpolok napisał/a: | Witam.
W tym miejscu powstaje pytanie.
Czy na MŚ pojedzie Darek Świercz czy aktualny Mistrz Polski do lat 16 Marcel Kanarek.
Kazimierz Polok |
W tym roku, obaj mają prawo bezpłatnego pobytu na MŚJ na koszt organizatora. Pozostają koszty transportu. |
W regulaminach MŚJ jest napisane (ten dotyczy MŚJ 2008 w Wietmanie):
http://wycc2008.vietnamch...id=38&Itemid=92
2.2 Every National Federation can register one player in each category (under 8, 10, 12, 14, 16, 18 years old, open and girls). This total of twelve (12) Official Players plus one Accompanying Official shall be hosted by the Organisers. A player must not have reached his 8th, 10th, 12th, 14th, 16th, or 18th birthday, respectively, on January 1st of the year 2008.
2.3 The players placed 1-3 in the previous World Youth Championships, and the respective Champions of the Continental Youth Championships, shall have the personal right to participate in the World Youth Championships of the corresponding age-category or a higher age-category if the stipulation of Art. 2.2 above is met. Such players shall also be classified as Official Players.
7.2 The organisers provide free board and lodging inclusive of three meals to all Official Players and the Accompanying Official for each Federation from October 19th (including dinner) to October 31st (including breakfast) in twin/triple rooms in 3-star hotels. These 3-star hotels are spacious and clean. Free wireless connection is available in most of the hotel guest rooms.
Więc........Regulami MŚJ 2008 |
_________________ Każdy ma prawo lecz to nie prawo stanowi prawo! |
|
|
|
 |
doomin

|
Wysłany: 2009-04-10, 14:12
|
|
|
[quote="Piotr KaczorowskiZacznę od końca. O dewizie szachistów zapominają ci, którzy chcą wykiwać innych, którzy chcą im odebrać prawa, a przyznać sobie. A to jest nieuczciwe i to delikatnie mówiąc. A nakładanie cenzury to już szczyt....... To mentalność Kalego.
[/quote]
A kto kogo wykiwał? Kto blokował wyjazdy na MŚJ? Kto nie szanował zapisów regulaminowych i praw nabytych?
Czy to, że są chętni, aby finansować rozwój młodych szachistów (nie tylko własnych dzieci ale też wielu innych), finansowac rozwój klubów, angażować swój czas i kapitał, to powód aby im to obrzydzać, rzucać kłody pod nogi.......To jest właśnie mentalność Kalego
Nikt nie broni nikomu poszukać nowych żródeł finansowania, znaleźć sponsorów, nowych sympatyków. Ale do tego chetnych jest niewielu...., bo to naprawdę trudne zadanie.
Dużo łatwiej napisać parę słów, nie koniecznie zgodnych z prawdą,..... |
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-10, 14:41
|
|
|
| doomin napisał/a: |
A kto kogo wykiwał? Kto blokował wyjazdy na MŚJ? Kto nie szanował zapisów regulaminowych i praw nabytych?
|
Właśnie tego próbuję się dowiedzieć. I nie tylko ja. Dla mnie, podstawowym obowiązkiem związku sportowego jest organizacja MP i wysłanie reprezentantów na ME i MŚ.
Chyba jestem źle rozumiany, podkreślę na czerwono:
Normalne jest, gdy klub lub rodzice pokrywają wyjazd swego nieuprawnionego dziecka na MEJ i MŚJ. To ich prawo, nie mi wtrącać się i oceniać.
Dziwne dla mnie jest, iż ministerstwo sportu nie chce pokrywać wyjazdu niektórych zawodników, przecież w ministerstwie nikt nie potrafi ocenić szans. Ale i to jest problem marginalny.
Polski Związek Szachowy ma wysłać mistrzów na MŚJ i wicemistrzów na MEJ. Zarząd ma stanąć na głowie i znaleźć na to pieniądze. W przeciwnym przypadku zarząd z prezesem na czele podaje się do dymisji. |
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-10, 14:47
|
|
|
Najprościej by było, gdyby komisja młodzieżowa i wiceprezes do spraw młodzieży, opublikowali rozliczenie wyjazdu na MEJ2008 i MŚJ2008. Kto, za kogo i ile płacił?
To są informacje jawne, nie można ich ukrywać. Mogę wystąpić z pismem do zarządu i muszę dostać szczegółową odpowiedź. Obecnie, chyba nawet łatwiej, bo kurator związku jest moim kolegą od prawie ćwierć wieku. Może po świętach przejadę się na Czerniakowską. |
|
|
|
 |
doomin

|
Wysłany: 2009-04-10, 14:59
|
|
|
[quote="Piotr Kaczorowski"] | doomin napisał/a: |
Na koniec nachodzi mnie dziwna refleksja - cała trójka - Ola, Kamil, Darek - gra w jednym klubie. To przypadek? Pewnie tak. Trójka mistrzów Polski nie pojechała na MŚ do Wietnamu, gdzie gospodarze pokrywali koszty ich pobytu. |
i znowu kolejna nieprawdziwa sugestia...tak łatwo pisać........
Ciekawe w czyim interesie napisana...
Mistrz Polski do lat 14 pojechał do Wietnamu, na pozostałych nie zgodziło się Ministerstwo - pisano o tym na forum -
| AModz napisał/a: | Witam,
właśnie otrzymałem emaila od Wiceprezesa d/s Młodzieżowych PZSzach. (przebywa aktualnie na MŚJ w Wietnamie) z prośbą, o zamieszczenie jego treści na forum młodzieżowym - co niniejszym czynię:
Witam
Chciałbym spróbować wyjaśnić wątpliwości zgłaszane przez p. Piotra Kaczorowskiego dotyczące składu na mistrzowskie imprezy juniorów 2008. Oczywiście nie utrzymuję stałych kontaktów z ministerstwem, jest to zadanie Biura Związku, uczestniczyłem jednak w najistotniejszych negocjacjach.
Kontakty z ministerstwem nie są łatwe. W kluczowych momentach, podstawowym argumentem jest nieszczęśliwy zapis ustawy o sporcie kwalifikowanym, który mówi że minister do spraw sportu finansuje przygotowania dyscyplin olimpijskich, a nieolimpijskie może dofinansować, jeżeli pozostaną mu wolne środki.
W lutym odbyło się spotkanie otwierające sezon, na którym określono, że:
- ze środków państwowych mogą korzystać jedynie zawodnicy pretendujący do medali,
- poza Europę nie mogą wyjeżdżać dzieci do 14 roku życia,
- wprowadzono dodatkową konsultację, zatwierdzenie składu musi być poprzedzone opinią pionu sportowego COS,
- ministerstwo nie będzie wtrącać się do składu zawodników dodatkowych
Negocjacje z COS prowadziłem na przełomie czerwca/lipca. Wobec zdecydowanego stanowiska, że nie będzie zgody na udział dzieci młodszych w wyjeździe do Wietnamu podjąłem decyzję, że w składzie na Wietnam z młodszych pozostawiam tylko Jasia Dudę, a reszta w zamian otrzymuje wyjazd na ME (o taką zamianę również wnioskował Tomsia). Oczywiście zatwierdzał to Zarząd, ale jeżeli ktoś ma być winny, to decydowałem ja. Dziś jestem przekonany, że była to słuszna decyzja. Ewa Harazińska nie otrzymałaby zgody na wyjazd, a tak wróciła z medalem Mistrzostw Europy Juniorów. Zresztą z zadowoleniem obserwuję rozwój tej zawodniczki, jej partie „ciąg na króla”, a nie charakterystycznie dla młodszych dzieci zbieranie materiału pokazują predyspozycje i dobrą pracę szkoleniową. To jednak nie jest ważne dla urzędników ministerstwa. Liczą się konkretne wyniki i to głównie międzynarodowe.
Moje obawy dotyczyły zatwierdzenia tak licznego składu na ME, jednak nie było z tym większych problemów. Byłem pewien, że tak mała grupa 8 zawodników do Vung Tau będzie zaaprobowana bez problemu. Nie byłem zachwycony propozycjami udziału dwójki zawodników dodatkowych na koszt własny, jednak wobec argumentu p. A. Iwanowa z Polonii Wrocław, że przecież oni za wszystko płacą, a ministerstwo nie zgłasza sprzeciwu, nie widziałem możliwości odmówić.
14 października po południu otrzymałem telefon od szefa wyszkolenia p. Ł. Skrzypczaka, że ministerstwo nie akceptuje wyjazdu i w środę 15 o godzinie 13 odbędzie się zatwierdzenie składu. W takiej sytuacji oczywiście przyjechałem do Warszawy. Tak trudnych negocjacji jeszcze nie przeżyłem. Urzędniczka realizując ściśle wytyczne dyrektora departamentu p.Wasiaka oznajmiła:
- do dodatkowych się nie wtrącają, na własny koszt może jechać kto chce,
- ze składu podstawowego akceptują D.Świercza i M.Kanarka,
- mam przedstawić wyjaśnienia dotyczące K.Kulon i J.Tomczaka, szczególnie ich tegoroczne starty międzynarodowe uzasadniające nominacje,
- pozostała czwórka nie jedzie, a jeżeli to wyłącznie na koszt Związku lub rodziców,
- może jechać maksymalnie 1 trener, do kierownika i lekarza nie mają uwag
Na argumenty, że dwa dni przed wyjazdem za późno na takie rewolucje, była odpowiedź, że ministerstwo założenia wyjazdu z Biura Związku otrzymało dopiero 6 października (dlaczego tak późno, nie wiem, to sprawa do wyjaśnienia).
Klaudię i Jacka udało mi się obronić.
Nie będę szczegółowo relacjonował całej dalszej, prawie godzinnej dyskusji. Była bardzo trudna, momentami wręcz dramatyczna. Ostatecznie podpisałem protokół, że Marysia, Marcin i Ania zdobywają miejsca nie dalsze niż 8, Jasiu – medal. Jeżeli ktoś z nich takiego wyniku nie osiągnie PZSzach zwraca środki wydane na jego start.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia pomogą zrozumieć sytuację. Oczywiście napisać nie mogę wszystkiego, jednak na pewno wszystkie informacje i kontakty przekażę mojemu następcy na stanowisku wiceprezesa ds. młodzieży.
Pozdrawiam
Piotr Zieliński |
|
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-10, 15:58
|
|
|
Widzę, iż kolega z Wrocławia zasypuje nas zbędnymi informacjami. Na argumenty nie ma odpowiedzi. Z kolei, gdy uda się coś konkretnego ustalić, znowu odwraca się uwagę od meritum.
Powtórzę pytanie. Czy Darek w Wietnamie przebywał na koszt organizatorów?
a) tak;
b) nie.
Można wybrać jedną z dwóch możliwości. |
|
|
|
 |
Piotr Kaczorowski
Idealista
|
Wysłany: 2009-04-10, 16:02
|
|
|
[quote="doomin"] | Piotr Kaczorowski napisał/a: | | doomin napisał/a: |
i znowu kolejna nieprawdziwa sugestia...tak łatwo pisać........
|
Co jest w tym nieprawdziwego:
a) Na koniec nachodzi mnie dziwna refleksja;
b) cała trójka - Ola, Kamil, Darek - gra w jednym klubie;
c) Trójka mistrzów Polski nie pojechała na MŚ do Wietnamu.
Można wybrać więcej niż jedną odpowiedź. Dyskutujmy konkretnie i merytorycznie. |
|
|
|
 |
doomin

|
Wysłany: 2009-04-10, 16:56
|
|
|
Przecież wszystko już napisano powyżej........ileż razy można powtarzać......
Ale skoro można sugerować, to i ja zapytam, dostosowując się do prezentowanego poziomu:
1. Pewna juniorka nie pojechała na wycieczkę do Wietnamu.....konkretnie Ewa Harazińska
2. Pewne pismo ciągle gloryfikuje ją, innych zaś, pisząc "taktownie", nie chwali... konkretnie Szachy
3. Wydawcą i Naczelnym tego pisma jest Piotr Kaczorowski
Co jest w tym nieprawdziwego? |
| Ostatnio zmieniony przez doomin 2009-04-10, 18:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Yordan
Yordan
|
Wysłany: 2009-04-10, 17:06
|
|
|
Odnośnie refleksji
1. Czwórka Mistrzów Polski a nie trójka jak Pan to napisał (czwarty nie pasuje do koncepcji ?) nie pojechała na Mistrzostwa Świata do Vietnamu, ale pojechała za to na Mistrzostwa Europy, sfinansowane przez Związek. Czy o tym Pan zapomniał ?
2. Wiceprezes Zarządu PZSzach precyzyjnie wyjaśnił o powodach absencji Mistrzów Polski oraz stanowisko Ministertwa w tym względzie. Czyżby Pan sugerował, że kłamie?
3. Polonia Wrocław na każą imprezę międzynarodową wysyła po kilku zawodników, ostatnio na Mistrzostwa Europy seniorów wysłała np. pięciu. Kogoś dziwi, że na MŚ juniorów wysłała czterech?
4.Koszt pobytu jednej osoby na MŚ w Vietnamie wynosił 1560 PLN (Komunikat PZSzach z 16 maja 2008 - proszę zajrzeć na strony Związku). 3.120 PLN zarobił PZSzach bo nie przelał tej kwoty Vietnamczykom, dzięki czemu mógł wysłać do Vietnamu z ekipą lekarza ot i cała prawda. A jaka jest Pana wersja zdarzeń? Pan Khamidow i Pan Dadełło zrobili skok na 3.120 PLN (po 1.560 na głowę!) i w porozumieniu z Panem Zielińskim wykreślili trójkę dzieci w zamian za nie wstawiając swoje. Czy tak mam to rozumieć?
Oj Panie Kaczorowski. Ja też mam pewne refleksje na Pana temat.... |
|
|
|
 |
4frazes
Realista
|
Wysłany: 2009-04-11, 18:04
|
|
|
| Post usunięty |
| Ostatnio zmieniony przez wiesiek 2009-04-11, 21:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Roch
Novus Rex nova lex
|
Wysłany: 2010-02-19, 01:27
|
|
|
Pojawiła się informacja o specjalnym trybie szkoleniowym dla Darka Swiercza, czyzby to była pierwsza oznaka, że coś się w systemie szkoleniowym zmienia na lepsze??? Oby. Nie chcę krakać, ale zauwazyłem że odkąd szefem wyszkolenia został Pan Murdzia, dzieje się wiele dobrego w polskich szachach juniorskich.Na początek bardzo dobra strona informacyjna, widac że ktoś coś robi.Brawo!! Teraz specjalne szkolenie dla uzdonionego arcymistrza , wreszcie!!!
Przyglądam sie szachom młodzieżowym od kilku lat i doszedłem dawno do wniosku że dotychczasowy sytem szkolenia jest nieefektywny. Ciężar szkolenia spoczywa głownie na rodzicach (ambitnych), którzy tylko dzieki swojemu uporowi i wytrwałości ( i niemałych kosztów) pchają dzieci do jakiegokolwiek treningu. I mamy to co mamy - zabawę w szachy.Wszystkie systemy współzawodnictwa są o d.. potłuc, jeśli z grupy 500 zawodników "dorabiamy" się jednego nastoletniego arcymistrza....
Panom od szkolenia zależy tylko na organizacji kolejnych makroregionów, TPS-ów TOS-sów, wszelkie tzw."kadry wojwódzkie" to pic i fotomontaż, zabawa w sport, ale co najwyzej amatorski. Pochłania to mnóstwo pieniedzy i klubowych i zapewne ministerialnych, nie mówiąc juz o kosztach samych szachistów.
W "Szachiście" pan Filipowicz ciagle psioczy "że stoimy" nie rozwijamy się", "marnujemy talenty juniorskie", to wszystko prawda, ale KOMU ZALEżY .ABY TO ZMIENIć??
Polskie szachy juniorskie sa zdane na łaskę chimerycznych lokalnych mecenasów, ambicji niektórych trenerów z powołania, których mozliwości: to doprowadzenie zawodnika do ranku 2300, potem nastepuje czarna dziura. Myslę że czas na zawodostwo w szkoleniu.
Kluby powinny jak najbardziej szkolic młodzież, Mistrzostwa Polski juniorów powinny byc jak najbardziej organizowane, ale powinny byc bardziej elitarne od poziomu np. 14 lat, finał z udziałem max.20 zawodników, wyłonionych w 2 turniejach strefowych (np. po 10 awansujacych). Te turniej strefowe powinny zastapić makroregiony, powinny to byc turnieje ala obecne Mistrzostwa Polski, forma eliminacji, z dobrymi nagrodami, zorganizowana w dogodnym miejscu i terminie.
Mamy grupę arcymistrzów,niekórzy z nich byliby zainteresowani szkoleniem , powinno sie ich dobrze opłacić , arcymistrzowie powinni szkolic te grupy finalistów MP , zawdników którzy z szachami wiążą swoją przyszłośc. Tu powinna iśc kasa i wysiłki szkoleniowe. Nie bez znaczenia byłby tez interes samych arcymistrzów - pewnośc zatrudniena i mozliwośc stałej pracy. Złotówka wydana na zawodnika , ktory nie progresuje, wisi przez lata na rankingu 1600-1900 , jest złotówką wyrzuconą w błoto, nie mam nic do tego by jak najwiecej dzieci uprawiał sport, ale żenujące jest by np. w Mistrzostwach Polski dziewcząt do lat 16-18 brały udział zawodniczki z takimi rankingami, u chłopców jest nieco lepiej , ale tez 70% nie dobije przy takim szkoleniu nigdy rankingu 2300.
Mamy talenty np. K.Draguna, J.Dudę, D.Swiercza,A.Lach - wymieniłm tylko medalistów miedzynarodowych, ale za ich plecami jest jeszcze sporo dobrych zawodników, którzy nie majac dobrego szkolenia, do niczego nie dojdą jak nie otoczy się ich opieką szkoleniową.Myślę że stać nas na własciwe szkolenie talentów. |
|
|
|
 |
acidity
KSz Gryf Szczecin
|
Wysłany: 2010-03-10, 23:34
|
|
|
Z pewnością mamy problemy szkoleniowe, ale chyba nie tylko o nie chodzi.
http://www.mp2010.pl/m/final_standings&9.html
http://www.pzszach.org.pl...39&akcja=pn&a=1
http://mpj2010.org/?cel=c16
W styczniu młody zawodnik gra MP mężczyzn. Następnie w drugiej połowie lutego robi w Capelle ranking 2550 i normę mm. I to wszystko po to, aby na początku marca stanąć do "pasjonującej" konfrontacji o tytuł MPJ do lat 16, a ściślej mówiąc startuje w dziadowskim turnieju o średnim rankingu 1975. Czy nie lepiej było iść za ciosem i wystartować w ME mężczyzn?
Niezależnie od dyscypliny sportu, jednym z warunków wyszkolenia silnego zawodnika jest zapewnienie mu silnego rywala od którego będzie się uczył, nabierał nawyków itd. Przecież to obniżenie lotów o więcej niż 2 klasy. Czemu to ma służyć? Owszem, na partiach z Kamilem ktoś korzysta, ale na pewno nie on sam. On może się co najwyżej uwstecznić, a już na pewno straci czas.
Jak jakiś czas temu przeczytałem Twój post, to nawet mnie z lekka oburzył, ale masz rację - rankingi posiadane przez lwią część juniorów są żenujące. Może nie na naszym podwórku, ale w skali europy czy tym bardziej świata już tak. Fakty są niestety takie, że nawet w polskich openach tego silnego gracza nie dostanie, co najwyżej w pojedynczych rundach. Ale nigdy nie zagra całego turnieju pod pełnym obciążeniem, nie będzie zmobilizowany do utrzymania pełnej koncentracji w każdej partii, bo nawet po porażce, zawsze dostanie jakiegoś słabszego gracza na odkucie się. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|